Wat is een partiële plaat prothese?

Een plaatje, ook wel partiële plaatprothese genoemd, is een roze, tandvleeskleurige kunstharsplaat, waarin tanden en/of kiezen zijn verankerd. Het dient ter vervanging van tanden en/of kiezen die in het verleden zijn getrokken. Het plaatje rust op het mondslijmvlies. Soms zitten er aan een plaatje een soort haakjes (ankers of klammers), waarmee de partiële plaat prothese wat vaster in de mond zit.

Hoe verloopt de behandeling?

Om een partiële plaat prothese te kunnen maken, moeten er eerst afdrukken van de kaken gemaakt worden. Dit gebeurt met een zogenaamde lepel, die gevuld wordt met een materiaal dat eerst redelijk vloeibaar is, maar dat in de mond langzaam hard wordt. In ons eigen tandtechnisch laboratorium worden er vervolgens modellen van gemaakt, door de afdrukken met gips te vullen. Er is nu een kopie van de kaken ontstaan, waarop het plaatje gemaakt kan worden. Soms is het nodig om een tweede afdruk te maken in een individuele lepel, waardoor de afdruk nog nauwkeuriger wordt.

Verder is het nodig om de kleur van de nieuwe tanden en/of kiezen te bepalen. Dit geschiedt met een kleurenstaal met kleuren variërend van wit tot geel tot grijs. Als u niet zo veel tanden en kiezen in de mond heeft, moet u ook nog vaak een extra keer komen om de hoogte van de tanden en kiezen in het plaatje te kunnen bepalen.

Zijn er alternatieven voor een plaatje?

In veel gevallen is het mogelijk een frameprothese, een brug of kronen op implantaten te maken. Dit hangt onder andere af van de staat van de rest van het gebit en van de financiële middelen.

Meer weten?

Neem contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek!