Veelgestelde vragen Narcose

 • Kan ik rechtstreeks terecht bij SmileClinic? Of heb ik een verwijzing nodig?

  In beide gevallen bent u van harte welkom. Het kan dus zijn dat uw eigen tandarts u verwijst naar SmileClinic. Het is dan van belang dat uw tandarts ons informeert over de status van uw gebit en de aard van uw klachten. U kunt ook persoonlijk direct een afspraak maken. Dat gaat snel en gemakkelijk.
 • Kunnen kinderen ook onder narcose worden behandeld?

  Ja. In principe kunnen kinderen die minimaal 4 jaar oud zijn, een narcose ondergaan. Zij moeten dan wel tenminste 15 kilo of meer wegen.
 • Gelden er gezondheidsbeperkingen voor een narcosebehandeling?

  De wet stelt eisen aan uw gezondheid om een narcose te kunnen ondergaan. Als uw gezondheid niet voldoet aan de normen, mogen wij u niet behandelen. Daarom vragen wij u vooraf een gezondheidsverklaring in te vullen over uw medische status.
 • Gewicht en BMI

  Verder is een regel dat mensen niet te zwaar mogen zijn; er geldt maximaal toelaatbaar gewicht bij volledige narcose. Dat gewicht wordt bepaald door uw zogenaamde Body Mass Index, ofwel de beroemde BMI. Als uw BMI lager is dan 35, kunt u bij SmileClinic terecht voor een behandeling onder narcose.  Wat uw BMI is kunt hier makkelijk zelf berekenen.
 • Zijn er bijwerkingen na een narcosebehandeling?

  Dat valt best mee. Direct na de narcose kunt u nog even wat suf en slaperig zijn; en concrete bijwerkingen kunnen verder zijn: hoofdpijn of  misselijkheid. De klachten verdwijnen snel.  U mag overigens na een narcose u nog niet zelf rijden. Neem daarom altijd iemand mee, die u kan begeleiden.
  Thuis voelt u zich misschien nog wat slaperig, ook kan enige napijn optreden. Daarnaast kunt u lichte irritatie voelen achterin de keel, vanwege het buisje dat tijdens de behandeling in uw keel zat. Die irritatie verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen. Tip: gebruik wat keelpastilles of neem warme melk met honing.
 • Moet ik nuchter zijn voor een narcosebehandeling?

  Ja. Voor een algehele anesthesie is het belangrijk dat u vooraf niets gegeten of gedronken hebt. Dat is een algemeen wettelijk voorschrift. SmileClinic volgt hierin de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). Het is in uw eigen belang dat u zich daar aan houdt.
 • Hoe lang van te voren mag ik nog eten en drinken?

  Eten:
  U kunt tot 6 uur voor uw behandeling nog een lichte maaltijd eten. Bijvoorbeeld 1 of 2 beschuitjes of crackers met jam of honing.
  Drinken:
  U kunt tot 1 a 2 uur voor de behandeling met mate nog  iets drinken. Bijvoorbeeld 1 glas water of 1 kop thee of 1 glas appelsap of 1 glas limonadesiroop.
  Wat u beslist niet mag drinken:  koffie, melkproducten, alcohol en koolzuurhoudende dranken.
 • Zijn er verdere regels?

  Ja. U mag ook niet roken vanaf 2 uur voor de behandeling. Bovendien mag u geen nagellak dragen op de dag van de behandeling (dat verstoort de zuurstofmeting)
  En als u contactlenzen draagt, moet u die voor de behandeling verwijderen.
 • Kan ik na de behandeling meteen naar huis?

  Ja. Dat wil zeggen, zodra u weer bent bijgekomen. Dat gebeurt in de zogenaamde de verkoeverkamer. De anesthesioloog ziet erop toe dat u rustig wakker wordt. U kunt zich kort na de behandeling nog slaperig voelen. Daarom mag u niet alleen naar huis, en vragen wij of u iemand meeneemt, die u na de behandeling kan begeleiden.
 • Mag ik na de behandeling direct aan het werk?

  Nee. Het is beter om geen activiteiten te ontplooien. U moet het de eerste dag gewoon rustig aan doen. Dus ook geen kleine kinderen verzorgen, of machines besturen.
 • Hoe veilig is anesthesie?

  Anesthesie is vandaag de dag bijzonder veilig. De kennis en wetenschap op het gebied van narcose en pijnbestrijding staan op hoog niveau. Toch kunnen er onverhoopt soms complicaties optreden, bijvoorbeeld een allergische reactie op medicijnen.
  Daarom is het zo belangrijk om de gezondheidstoestand volledig te kennen,  en uw gezondheidsverklaring volledig en juist in te vullen.

Wilt u weten of er voor u specifieke risico’s zijn? Neem dan even contact met ons op.

 • Moet ik mij identificeren bij een zorginstelling?

  Ja, bij de eerste afspraak met een zorgverlener moet u zich kunnen legitimeren. Dat kan met een geldig paspoort, Nederlands rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument. Zo weet uw zorgverlener zeker dat u degene bent die hoort bij het BSN en de andere gegevens in zijn administratie. En mag hij uw BSN gebruiken bij het uitwisselen van uw gegevens.

  Bij volgende afspraken kan uw zorgverlener opnieuw om uw legitimatie vragen. Neem daarom altijd een geldig identiteitsdocument mee.

  Iedereen die gebruik maakt van zorg moet zich kunnen legitimeren. Kinderen tot 14 jaar kunnen zich legitimeren met een eigen identiteitsdocument of met het paspoort van één van hun ouders waarin zij zijn bijgeschreven.